پرورش قارچ در منزل

پرورش قارچ در منزل

پرورش قارچ
برای پرورش قارچ در منزل لازم به هیچ گونه معیار های هوایی از جمله رطوبت نیست ک به راحتی می توان در یک محیط نسبتا کوچک قارچ پرورش داد.
هر چقدر محیط پرورش قارچ کوچک تر باشد کیفیت قارچ های تولید شده بهتر است و به همین منظور است که
پرورش قارچ در منزل کسب و کاری خانگی است‌.
ماه های‌ مهر تا آذر بهترین ماه ها برای پرورش قارچ محسوب می شوند ولی اگر برای پرورش قارچ محیطی وجود داشته باشد
که از سیستم تهویه هوا بر خوردار است می توان پرورش قارچ را در همه ماه های سال انجام داد.

پرورش قارچ باید در محیطی به دور از نور مستقیم آفتاب انجام گیرد
و همچنین دمای‌مناسب برای پرورش قارچ دما ۱۰تا ۱۵درجه است که این هوا را می‌ توان با استفاده از سیستم های تهویه هوا به دست آورد. همچنین محیطی که پرورش قارچ در آن صورت می‌گیرد باید قابلیت شستوشو داشته باشد
و همچنین محیطی برای تولید باکتری و قارچ های مضر در آن وجود نداشته باشد.
قارچ های قابل کشت و پرورش عبارتند از قارچ صدفی، دکمه ای سفید، شیتاکه که نوعی قارچ خوراکی و دارویی است.

پرورش قارچ در منزل

روش کاشت هر سه نوع قارچ ذکر شده تقریبا یکسان است و فقط نیاز به بستر کاشت متفاوت دارند.
قارچ های صدفی معمولا در روی پوشال و کاه یا تفاله قهوه کاشته می شود.
قارچ شیتاکه در پوشال های خشک شده درختان کاشت می شود و قارج دکمه ای در کود های کمپست قابلیت کشت دارند.
نکته دیگر این است که هر سه قارچ قابلیت کشت در کاه و پوشال درختان را دارا می باشند
ولی برای رشد سریع تر و همچنین بر طرف کردن نیاز تغذیه ای این نوع قارچ ها بهتر است
در بستر مناسب خود کاشت شوند و همچنین اگر هر قارچ در بستر خود کشت شود کیفیت بسیار خوبی خواهد داشت.

فردی‌ که قصد پرورش قارچ در خانه را دارد بهتر است از قارچی که بیشتر در خانه مصرف می کنند کاشت کند.
قارچ های مختلف بر اساس طعم و مزه خاصی که دارند متفاوت هستند.
بر اساس میزان پرورش قارچز که مدنظر تولید کننده است اندازه محیط متفاوت است و اگر تولید کننده قصد دارد
مقدار کمی قارچ پرورش دهد پس نیاز به مکان کمی هم وجود دارد ولی اگر پرورش قارچ در میزان زیادی مدنظر است
مسلما نیاز به فضای بیشتری برای پرورش است.
اما به طور میانگین پنج تن قارچ را می توان در محیطی چهار متری پرورش داد.

برای شروع پرورش قارچ باید سالن مورد استفاده کاملا عایق بندی شود که گرما و سرما محیط از بین نرود
و همچنین باید قفسه بندی، آماده سازی و نصب تجهیزات لازم در سالن انجام پذیرد.

پرورش قارچ در منزل تهویه هوا در سالن

باید به صورت یکنواخت انجام شود یعنی برای هنه قارج ها دما یکسان باشد.
در زمان رشد قارچ ها محیط نیاز به رطوبت کتفی دارد و این رطوبت باید تقریبا هفتاد تا هشتاد درصد باشد.

برای پرورش قارچ در منزل برای کاشت حداقل یک تن قارچ که این مقدار حاصل دخل و خرج را باز پس‌ دهد
باید تقریبا پنج تن کمپوست تهیه شود. مقدار کمتر از یک تن قارچ می تواند سود اقتصادی نداشته باشد
و هرچه ابعاد محیط بیشتر باشد می توان مقدار بیشتر از یک تن قارچ پرورش داد و سود بیشتری کسب کرد.

بهتر است به جز اتاقی که در آن قارچ کشت می شود یک اتاق کوچک دیگر نیز وجود داشته باشد
که دستگاه های تهویه در آن قرار گیرد و مثلا برای سرد کردن مکان قارچ ها یا گرم کردن آن اول دستگاه در اتاق کوچک روشن شود
و بعد به اتاق اصلی پرورش قارچ فرستاده شود
یا این اتاق می تواند در زمان برداشت قارچ مکان مناسبی جهت انبار آن ها باشد.

پرورش قارچ در منزل و قفسه بندی قفسه های کشت

برای قفسه بندی قفسه های کشت معمولا از میله های گالوانیزه استفاده می شود
و همچنین برای محکم کردن و بستن ان ها از سیم گالوانیزه استفاده می شود.
برای تامین رطوبت لازم خوب است که از رطوبت ساز های کوچک استفاده شود
که این دستگاه هم قدرت خنک کردن هوا را دارند و هم محیط را مرطوب می کنند،
مشکل اصلی این دستگاه صدای نسبتا زیاد آن است
که اگر مشکلی با صدای آن وجود نداشته باشد می توان از آن ها استفاده کرد.

مهمترین موادی که برای پرورش قارچ وجود دارد کود کمپوست است که بستر اصلی قارچ ها را شکل می دهد
و کیفیت قارچ ها به آن بستگی دارد‌. به کود های گیاهی که معمولا از پوست میوه ها به دست می آیند
کمپوست گفته می شود
که می توان ان ها را از گلخانه ها تهیه کرد.
بذر قارچ نسبت به بقیه گیاهان بسیار متفاوت است
زیرا قارچ از گندم پخته شده به وجود می اید و بذر قارچ در واقع همان گندم پخته شده است.

بلوغ قارچ ها

قارچ ها معمولا وقتی به بلوغ می رسند پره هایشان باز می شود
و از زیر پره های ان ها کردی در هوای محیط پخش می شود.
در اصطلاح به این پره ها اسپور یا هاگ می گویند که این اسپور ها را با چشم نمی توان دید.
این اسپور ها برای تغذیه و زنده مانند نیاز به تغذیه دارند که تغذیه آن ها همان گندم های پخته شده است
و در فرایندی که اسپور ها از گندم ها تغذیه می کنند گندم ها جوانه نمی زنند زیرا اسپور ها روی آن ها گردی ایجاد می کنند
که آن ها را اصطلاحا عقیم می‌ کند و دیگر فقط قابلیت تغذیه اسپور ها را پیدا می کنند.

بعد از آن که قارچ ها تاج خود را کامل کردند و به حد کافی بزرگ شدند آن ها را برداشت می کنند.
در این عمل قارچ هایی که شکسته شده اند و چتر انها باز شده است نباید برداشت شوند چون ارزش غذایی لازم را ندارند
و فروش ان ها نیز خوب نیست. در برداشت قارچ ها باید توجه لازم را داشت که ان ها را زود تر برداشت نکرد
زیرا وزن کمتری دارند و همچنین ارزش غذایی پایینی دارند و درجه دو محسوب می شوند.

برای برداشت باید کلاهک قارچ را چرخاند و ان را از پایه جدا و سریع آلودگی ها را به وسیله چاقو جدا کرد
و ان ها را در سبد کوچک قرار داد.
امروزه پرورش قارچ بسیار کسب و کار خوبی است و درامد مناسبی نیز دارا می باشد
و نیازی به وسایل زیادی نیز ندارد و فروش محصولات نیز مناسب است و انها را می توان به فروشگاه ها عرضه کرد.

 

 

ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.